Η Javascript πρέπει να είναι ενεργοποιημένη για να συνεχίσετε!

Άνοιξη, η εποχή του Ξύλου

Άρθρα | 08-04-2014 00:35

Άνοιξη, η εποχή του Ξύλου

Έχουμε μπει για τα καλά στην Άνοιξη! Εποχή της αναγέννησης και της ανάπτυξης. Εποχή εξωστρέφειας, δημιούργιας, θρέψης. Φρέσκα μπουμπούκια, νέα ζωή κάνουν την εμφανισή τους. Μια κατεξοχήν μεταβατική περίοδος για τη Φύση αλλά και το σώμα μας και τις λειτουργίες του, την ενέργειά μας και τη διάθεσή μας..

Σύμφωνα με την Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική και τη Θεωρεία των 5 Στοιχείων, η Άνοιξη είναι συνδεδεμένη με το στοιχείο του Ξύλου και το Ήπαρ (χοληδόχο κύστη). Η ποιότητα του ξύλου στα γνωρίσματα του χαρακτήρα, αναφέρουν δημιουργία, φιλοδοξία, αποφασιστικότητα αλλά και θυμό, εμμονές. Ο θυμός που καταπίνεται και δεν εκφράζεται, οι εμμονές που δεν βρίσκουν διέξοδο μπλοκάρουν την ενέργεια του συκωτιού. Ένα ενεργειακά ανισόρροπο συκώτι θα μπλοκάρει και την όμορφη διαδικασία της αναγέννησης να βιωθεί εσωτερικά. Ακόμη μπορεί να νιώθουμε αποσυντονισμένοι, ανυπόμονοι, επιθετικοί και γενικά σε ένταση χωρίς όμως αποτέλεσμα στο πηλίκο.

 Το Ήπαρ θεωρείται ο «στρατηγός» του οργανισμού μας. Φιλτράρει το αίμα από τις τοξικές ουσίες (φάρμακα-αλκοόλ κλπ), εκκρίνει τη χολή, είναι απαραίτητο για την πέψη των λιπών. Οτιδήποτε δέχεται το μετατρέπει σε ενέργεια. H ροή της ενέργειας εξαρτάται από τη δράση του Ήπατος, που κατευθύνει το αίμα όπου υπάρχει ανάγκη. Αυτή η ενέργεια όταν ρέει ομαλά, μας επηρεάζει τόσο σωματικά όσο και συναισθηματικά/νοητικά. Ένα υγειές Ήπαρ διευκολύνει την οργάνωση και τον συντονισμό των στόχων και ονείρων μας να μπουν σε πλάνο υλοποίησης.

 Η Άνοιξη είναι η καλύτερη περίοδος για να τονώσουμε και να αποτοξινώσουμε το συκώτι μας. Δεν είναι τυχαίο ότι σε όλα τα ιερά κείμενα των θρησκειών συναντάμε συγκεκριμένους διατροφικούς κανόνες (νηστεία) την Άνοιξη. Ήταν σαφές από παλιά, ότι η μετάβαση από τον σκοτεινό χειμώνα στην εκρηκτική άνοιξη θα πρέπει να συνοδεύται από αλλαγές στη διατροφή μας, στις δραστηριότητες μας. Τροφές που ανήκουν στο στοιχείο του ξύλου και που τονώνουν το Ήπαρ, είναι τα φυλλώδη πράσσινα λαχανικά, τα ωμά φρούτα, τα δημητριακά, τα όσπρια και γενικά ο τρόπος μαγειρικής μας θα πρέπει να είναι πιο ελαφρύς. Τα βότανα που έχουν αποτοξινωτικό χαρακτήρα είναι το γαϊδουράγκαθο, το ταραξάκο και η αγγινάρα (τα φρέσκα φύλλα της σε αφέψημα).

 Όσο για τις δραστηριότητες που συνάδουν με την επόχη, η κίνηση είναι σημαντική. Μια βόλτα στην εξοχή, στο πάρκο δίπλα στο σπίτι μας, η άσκηση. Ακόμη ο διαλογισμός, η ρεφλεξολογία. Είναι καιρός λοιπόν να φροντίσουμε το συκώτι μας, γιατί η ενέργειά του μας βοηθάει να προχωρήσουμε στη ζωή μας..

 Ας πάρουμε ένα μάθημα από τα δέντρα (ξύλο), όπως στέκονται ψηλά, όμως πάντα γειωμένα. Λικνίζονται από τον άνεμο, άλλοτε απαλά και άλλοτε δυνατά, πάντα όμως είναι εύκαμπτα και κοιτούν μπροστά, στο πραγματικό νόημα της ζωής.

Καλή Άνοιξη!



επιστροφή

 

ShareThis