Η Javascript πρέπει να είναι ενεργοποιημένη για να συνεχίσετε!

Στρες και Ρεφλεξολογία

Άρθρα | 21-09-2015 16:02

Στρες και Ρεφλεξολογία

Στρες και ρεφλεξολογία

Ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι υποφέρουν καθημερινά από στρες, το οποίο άμεσα συνδέεται με την υγεία και την ευημερία τους. Η συνεχής έκθεση στο στρες διαβρώνει σταδιακά το ανοσοποιητικό μας σύστημα, με τελικό αποτέλεσμα την εμφάνιση κάποιας νόσου.

Τι είναι και πως λειτουργεί

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι το στρες είναι ένα καθαρά ψυχολογικό φαινόμενο και εκπλήσσονται όταν μαθαίνουν ότι έχει να κάνει κυρίως με τη χημεία του σώματος. Η φυσιολογική πλευρά του στρες διευθύνεται από το Αυτόνομο Νευρικό Σύστημα (ΑΝΣ) και τις ορμόνες της αδρεναλίνης και κορτιζόλης, τις οποίες εκκρίνουν τα επινεφρίδια. Το στρες αποτελεί τη σύγχρονη εκδοχή της αντίδρασης «μάχης ή φυγής» (fight or fligh). Ο άνθρωπος στην εξελικτική του πορεία, για να προστατεύσει τη σωματική του ακεραιότητα από τους κινδύνους που τον απειλούσαν, είτε θα πάλευε να σωθεί είτε θα έτρεχε μακριά. Σε αυτή την περίπτωση ο εγκέφαλος λειτουργεί σε εξαιρετικά γρήγορες ταχύτητες για να μπορέσει να εκτιμήσει τα δεδομένα της κατάστασης και να αποφασίσει την αντίδρασή του. Πλήθος αντιδράσεων λαμβάνουν χώρα εκείνη τη στιγμή στον οργανισμό. Για παράδειγμα αποσύρεται αίμα από το πεπτικό σύστημα για να διοχετευτεί στους μύες, οι οποίοι συστέλλονται και είναι έτοιμοι για δράση. Ο καρδιακός παλμός και η αρτηριακή πίεση αυξάνονται, οι κόρες διαστέλλονται. Με αυτόν τον τρόπο, ο οργανισμός προετοιμάζεται για μια σύντομη και έντονη δραστηριότητα. Όταν περάσει ο κίνδυνος οι λειτουργίες του σώματος επανέρχονται στη φυσιολογική τους κατάσταση.

Το Αυτόνομο Νευρικό Σύστημα (ΑΝΣ) είναι το υποσυνείδητο μέρος του νευρικού συστήματος και αποτελείται από δύο μέρη: το συμπαθητικό και το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα. Αυτά τα δύο μέρη επιτελούν αντίθετους ρόλους και μια ισορροπία είναι κρίσιμη για την ομαλή λειτουργία του σώματος. Το συμπαθητικό είναι το δραστήριο της μάχης ή φυγής, ενώ το παρασυμπαθητικό είναι υπεύθυνο για την αποκατάσταση του οργανισμού, τις επιδιορθωτικές εργασίες, την πέψη.

Ο οργανισμός μας διατηρεί ακόμη και σήμερα εγκατεστημένη αυτή την αντίδραση, παρόλο που η «απειλή» έχει πλέον αλλάξει μορφή. Σήμερα μεταφράζεται στην απειλή μιας απόλυσης, υπέρβαρων χρεών, συναισθηματικά και οικογενειακά προβλήματα, τεκνοποίηση κτλ. Ο μακροχρόνιος ερεθισμός της αδρεναλίνης χωρίς εκτόνωση της ενέργειας, τελικά θα αποστραγγίσει το σύστημά μας από αποθέματα και βασικά ιχνοστοιχεία και βιταμίνες - για παράδειγμα τις βιταμίνες B και C - που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του ανοσοποιητικού. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα, μειωμένη αντίσταση και αυξημένη ευαισθησία σε ασθένειες. Κάποιος μπορεί να παρουσιάσει καρδιαγγειακά προβλήματα, κάποιος άλλος γαστρεντερικές διαταραχές, ανορεξία, ένταση στον αυχένα και στους ώμους, ταχυπαλμίες, πονοκεφάλους — μερικές από τις πολλές αντιδράσεις του σώματος στο στρες.

‘Ερευνες δείχνουν, ότι η ρεφλεξολογία είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο για τη μείωση των επιπέδων του στρες. Προσφέρει βαθιά χαλάρωση και επιτρέπει στο νευρικό σύστημα να λειτουργήσει φυσιολογικά, προκειμένου να απελευθερώσει το σώμα, ώστε να αναζητήσει την προσωπική του ομοιόσταση. Ένα χαλαρωμένο σώμα μπορεί να αυτό-θεραπευτεί πολύ πιο εύκολα. Η ρεφλεξολογία αποτελεί δυναμικό αντίδοτο στο στρες.

ΠΗΓΕΣ : Η ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ, DANIEL GOLEMAN

ΡΕΦΛΕΞΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΟΛΙΚΗ ΥΓΕΙΑ, INGE DOUGANS & SUZANNE ELLIS



επιστροφή

 

ShareThis