Η Javascript πρέπει να είναι ενεργοποιημένη για να συνεχίσετε!

Το θαυμαστό πνευμονογαστρικό νεύρο (vagus nerve)

Άρθρα | 04-11-2020 12:27

Το θαυμαστό πνευμονογαστρικό νεύρο (vagus nerve)

Τι είναι?
Το πνευμονογαστρικό νεύρο είναι το 10ο από τα 12 κρανιακά νεύρα και υπάρχει μόνο στα θηλαστικά είδη. Ανήκει στο παρασυμπαθητικό του αυτόνομου νευρικού συστήματος (ΑΝΣ) και είναι υπεύθυνο για την πέψη αλλά και τη χαλάρωση του οργανισμού.  Στην πραγματικότητα πρόκειται για μια δέσμη νεύρων η οποία πηγάζει από την κορυφή του νωτιαίου μυελού και εννευρώνει τα κυριότερα όργανα του σώματος όπως την καρδιά, τους πνεύμονες, το πεπτικό σύστημα. Vagus στα λατινικά σημαίνει «περιπλανώμενο». Ονομάζεται έτσι γιατί είναι το μεγαλύτερο νεύρο στο σώμα μας.  

Μερικά από τα καθήκοντα του πνευμονογαστρικό νεύρου είναι τα ακόλουθα:
 διεγείρει τους μύες της φωνητικής κοιλότητας και συνεισφέρει στην επικοινωνία
 διεγείρει την παραγωγή ωκυτοκίνης, της ορμόνης της αγάπης
 διεγείρει την παραγωγή γαστρικού οξέος
 ελέγχει τις κινήσεις του εντέρου στην πεπτική φάση 
 ρυθμίζει την όρεξη
 ρυθμίζει την απάντηση του οργανισμού στις φλεγμονές
 συμμετέχει στη ρύθμιση της διάθεσης
 συμμετέχει στη ρύθμιση του καρδιακού ρυθμού
 ρυθμίζει την εφίδρωση

Υπάρχουν αρκετές τεχνικές που χρησιμοποιούνται για τη διέγερση του πνευμονογαστρικού νεύρου όπως είναι ο διαλογισμός, οι συνειδητές βαθιές αναπνοές,η γιόγκα και το τάι τσι, το γέλιο, η ρεφλεξολογία.  Το πνευμονογαστρικό νεύρο επηρεάζεται άμεσα κατά τη διάρκεια της συνεδρίας ρεφλεξολογίας αφού, όπως έχουμε γράψει, χιλιάδες νευρικές απολήξεις καταλήγουν στο πέλμα σε σχέση με οποιοδήπτε άλλο μέρος του σώματος.  Η ρεφλεξολογία βοηθά στη χαλάρωη του καρδιακού ρυθμού, στη βελτίωση της πέψης, στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και γενικά προάγει την αίσθηση της ευεξίας. Έτσι στην παρακάτω φωτογραφία φαίνετα το σχετικό αντανακλαστικό σημείο που μπορεί κάποιος να δοκιμάσει να το δουλέψει με στόχο τη διέγερση του νεύρου.

Έρευνες που έχουν πραγματοποιήσει ο καθηγητής Dacher Ketlner καθώς και ο  Dr. Stephen Porges, μας αποκαλύπτουν πώς το πνευμονογαστρικό νεύρο είναι το νεύρο της Αγάπης!  Μετρήσεις σχετικά με τη δραστηριότητά του, δείχνουν πως άτομα που εκτέθηκαν σε ιστορίες ή εικόνες που διέγειραν το αίσθημα ενσυναίσθησης, η δραστηριότητα του νεύρου έπαιρνε «φωτιά».  Μάλιστα λέγεται ότι είναι το μοναδικό όργανο που σχετίζεται με την ειρήνη του νου και την ευτυχία.  Ένα υγειές πνευμονογαστρικό νεύρο μας βοηθά να ζούμε με ενσυναίσθηση, ευγνωμοσύνη, κατανόηση, μας κρατά σε επαφή με τις αισθήσεις και τα συναισθηματά μας. Επιπλέον, μας βοηθά προάγονταςτους κοινωνικούς μας δεσμούς, προάγοντας την αίσθηση ότι η ζωή μας έχει αξία.
Εσείς έχετε δυνατό πνευμονογαστρικό νεύρο?

Aναφορές:
https://www.stephenporges.com/
Dacher Keltner on the Vagus Nerve - YouTube

 



επιστροφή

 

ShareThis