Η Javascript πρέπει να είναι ενεργοποιημένη για να συνεχίσετε!

Η δύναμη του αγγίγματος

Άρθρα | 20-07-2020 13:03

Η δύναμη του αγγίγματος

“Nothing is so healing as the human touch” Bobby Fischer


Μετά την καραντίνα, ήταν χαρακτηριστική η εξομολόγηση, κυριώς γυναικών που ζουν μόνες, για την πείνα που ένιωσαν, έχοντας χάσει το άγγιγμα με την οικογένεια και τους αγαπημένους φίλους.  Σε αυτή την πρωτοφανή κοινωνική αποστασιοποίηση που ζήσαμε, η απώλεια του αγγίγματος ήταν τραυματική για πολλούς συνανθρώπους μας.
Από την πρώτη στιγμή της γέννησής μας, μέχρι τις τελευταίες στιγμές της ζωής μας, το άγγιγμα παίζει καθοριστικό ρόλο στη φυσική, πνευματική και συναισθηματική υγεία μας.  Κατά κάποιο τρόπο καθορίζει το πώς θα βιώσουμε τη ζωή μας.  

Η πρώτη μας επαφή, πάνω στο στήθος της μητέρας μας, σηματοδοτεί  τον πρώτο δεσμό της ζωής μας.  Το άγγιγμα που εμπεριέχει φροντίδα, νοιάξιμο, αγάπη, διεγείρει την έκκριση της ωκυτοκίνης ή οξυτοκίνης – ορμόνη της Αγάπης ή αγκαλιάς.  Αυτής της μαγικής ορμόνης!  Η βιοχημεία της Αγάπης που ενισχύει την τρυφερότητα, την εμπιστοσύνη και το δέσιμο!   

Εκατοντάδες είναι οι μελέτες που μιλούν για τη σημαντικότητα του αγγίγματος στην υγεία μας και στη γενικότερη ευημερία μας! Η δύναμή του  είναι βαθύτατη.  Το άγγιγμα καταπραϋνει, ενθαρρύνει, θεραπεύει.  Είναι η γλώσσα της συμπόνιας που μας βοηθά να συνδεθούμε με τους οικείους μας αλλά και με τους συνάνθρώπους μας.  Ενεργοποιεί τον κογχομετωπιαίο φλοιό στον εγκέφαλο, ο οποίος συνδέεται με συναισθήματα ενσυναίσθησης και αισιοδοξίας.  Βελτιώνει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, μειώνει τα επίπεδα του πόνου, χαμηλώνει την αρτηριακή πίεση και τους παλμούς της καρδιάς.  Επιταχύνει την ανάρρωση μετά από χειρουργικές επεμβάσεις.  

Ενδιαφέρον έχει η ιστορία της Tiffany Field.  Καθηγήτρια παιδιατρικής και ψυχίατρος.  Όταν γέννησε πρόωρα το μωράκι της, του πρόσφερε απαλή μάλαξη.  Παρατήρησε πως το μωρό πήρε βάρος πολύ πιο σύντομα από το προβλεπόμενο.   Η εμπειρία της την ενέπνευσε να μελετήσει τη μάλαξη σε σχέση με την προωρότητα και εν συνεχεία τα οφέλη της μάλαξης σε διάφορες κλινικές περιπτώσεις.  Το 1992 ιδρύει το Ερευνητικό Ινστιτούτο Επαφής (Touch Research Institute) στην Ιατρική Σχολή του Μαϊάμι, όπου πάνω από 100 μελέτες και 350 δημοσιέυσεις σε ιατρικά περιοδικά αποδεικνύουν ότι το άγγιγμα, μέσω της μάλαξης, έχει ευεργετικά αποτελέσματα σε περιπτώσεις αυτισμού, διαταραχών πρόσληψης τροφής, ινομυαλγίας, εγκεφαλικής παραλύσης, αλτσχάιμερ κ.α. (λίστα περιπτώσεων υπάρχει στο www6.miami.edu/touch-research).  Όπως αναφέρει ή ίδια «Το μαγικό συστατικό της μάλαξης είναι η μείωση της κορτιζόλης και η αύξηση της ντοπαμίνης και σεροτονίνης.  Οι άνθρωποι πιστεύουν ότι η μάλαξη σε κάνει να νιώθεις όμορφα, στην πραγματικότητα αυτό που συμβαίνει είναι ότι αλλάζει όλη η φυσιολογία του ατόμου!
Ας Αγκαλιαστούμε περισσότερο... όταν ξαναμπορέσουμε.. 

Βιβλιογραφικές αναφορές
Touch by David J. Linden
Touch by Tiffany Field



επιστροφή

 

ShareThis